Gouden speld voor Eene de Weerdt PA3CEG
foto PA0HPG
Tijdens een bestuursvergadering kwam de uitreiking van de gouden VERON speld ter sprake, wie zou daar voor in aanmerking kunnen komen? Al snel viel de naam Eene (PA3CEG) , en was men unaniem van mening dat hij de speld dik en dik verdiende. Dus werd er een overzicht gemaakt van zijn activiteiten binnen de afdeling en wat Eene betekend voor de radiozendamateurs in het bijzonder.
Eene is al jaren een zeer actief persoon binnen de VERON afdeling A67 en heeft vele amateurs met raad en daad bijgestaan en doet dit nog steeds. Eene is vooral actief op de hogere frequenties boven de 144 MHZ, 70 cm, 23 cm, 13 cm, 9 cm, 6 cm, 10 Ghz, 24 Ghz, 47 Ghz en 76 Ghz. Alsof dat nog niet genoeg is, dit gebeurd vooral met zelfbouw apparatuur!
Sinds 1988 maakt Eene deel uit van de repeater commissie. Deze commissie heeft PI2ASN (70cm) en PI6ASN (23cm) opgericht. Zij zijn verantwoordelijk voor de instandhouding van deze repeaters. Veel van de apparatuur en aanpassingen is zelfbouw.
Eene is tevens oprichter van de stichting radio contestgroep PI9A. Er zijn vele uurtjes opgeofferd tijdens de voorbereiding en het contesten, niet altijd tot genoegen van zijn XYL (Janna PA1YL) en hun kinderen. Vanuit deze stichting wordt naast de repeaters PI2ASN en PI6ASN, ook ondersteuning geleverd aan het coversity project van PI2NON. Vanuit deze stichting wordt al 35 jaar de jaarlijkse Radio Onderdelen Markt (R.O.M.) en het Groninger Radio Amateurtreffen (GRORAT) in de Flowerdome in Eelde georganiseerd.
Ook is Eene bij de stichting CAMRAS als vrijwilliger betrokken bij de reconstructie en het onderhoud van de Radiotelescoop in Dwingeloo. Hij faciliteert hier Moonbounce verbindingen (PI9CAM) voor radioamateurs en verzorgt rondleidingen.
Voor de VERON is Eene van 1997 tot 2005 QSL manager voor A67 geweest.
Eene is tevens een van de organisatoren van de Heelweg Micro Wave meetings en moderator van pamicrowaves www.pamicrowaves.nl Ook kwamen we Eene tegen bij de UKW tagung Weinheim https://ukw-tagung.org En we hebben vast nog wel iets vergeten te vermelden.
Als kers op de taart heeft Eene de first op 23 cm gemaakt tussen PA en OZ op 03-04-2005 met OZ8AFC. Tevens is Eene vaste bezoeker van de Huishoudelijke vergaderingen en denkt hij met het bestuur mee tijdens te nemen beslissingen. Maar van deze voorgenomen beslissing had Eene geen weet. En dat moest ook zo blijven.
Dus werd Janna (PA1YL) de XYL van Eene ingelicht omtrent ons voornemen. Janna kon zich prima vinden in ons voornemen, en zou zorgen dat Eene dan beschikbaar was en niet met de camper op pad zou gaan.
Eerst even in de tijd terug naar de jaren 80. Eene en zijn kameraad Jan van Muijlwijk (PA3FXB) maakten beiden deel uit van de contest- roep PI4GN. Ze bouwden zelf een zender voor 13 cm. In die tijd was goede apparatuur om e.e.a. af te regelen vaak niet beschikbaar, of te duur in aanschaf. Maar Nanko, (toen PA0OOM) en ook lid van PI4GN wist raad. Hij werkte bij KVI in Groningen en die hadden een spectrumanalyzer. Dit bleek een reusachtige gele kast met een klein schermpje die wel tot 10 Ghz kon. Het duurde een hele tijd voordat het apparaat na het aanzetten een beetje stabiel was. Toen ze gingen meten zagen ze een woud aan signalen. Ze schrokken en vreesden dat ze ernstige fouten hadden gemaakt in hun bouwsels. En wat ze ook draaiden aan diverse trimmertjes, er veranderde niet zoveel. Kortom het werd een verwarrende avond en ze kwamen geen steek verder. Het was heel gezellig, dat wel, en ze hielden de moed erin. Alle begin is moeilijk en gedeelde smart is halve smart tenslotte. Uiteindelijk hebben ze het maar opgegeven.
Later bleek dat de spectrumanalyzer zijn beste tijd had gehad . Uiteindelijk werden de spullen met meer conventionele apparatuur toch nog afgeregeld, dus kreeg deze story toch nog een happy end.
Jaren later was Eene actief bij de restauratie van de radiotelescoop in Dwingeloo. Samen met Jan werden er vele uurtjes ingestoken. Eene heeft veel apparatuur voor de schotel gebouwd, waaronder 4 dipolen voor 70cm, nee hij maakte er meteen vijf, eentje op reserve helemaal Eene!. Ook de 2 m yagi’s werden door Eene gemaakt. De sequencer die alle relais op het juiste moment laat schakelen is een product van Eene.
Een memorabel weekend was in november 2009. Er was het idee opgevat om mee te doen in de ARRL Microwave EME contest. Dat betekende dat men ging proberen om 13 cm, 9 en 6 cm voor maae één weekendje in de schotel te installeren. Alle spullen moesten worden geleend, want PI9CAM had nog niets. Veel kwam uit de shack van Eene, maar er kwamen ook spullen uit het westen, en er kwamen zelfs antennes en een eidtrap uit Belgie. Geweldig natuurlijk, maar het moest wel allemaal in de focusbox van de schotel gemonteerd worden. Voorwaar geen kleine klus. Eene speelde hier weer een grote rol in, en wist als enige het overzicht te hebben hoe het allemaal precies werkte en schakelde. Het werd een geweldig weekend. 13 cm liep als een speer. 9 cm en 6 cm bleken moeilijker. De schotel was wel erg groot en de bundel wordt daardoor wel erg klein. De volgsoftware van de schotel had nog niet de nauwkeurigheid die het nu heeft, maar het lukte om op alle drie banden de nodige EME verbindingen te maken. Op 6 cm werd zelfs een first gemaakt met Griekenland
Al met al een leuk gebeuren om iemand in het zonnetje te zetten, vooral als het als verrassing komt. Tijdens onze maandelijkse Soos op 2 mei j.l. , waar alle geinteresseerden in de radiohobby welkom zijn, werd een lezing gehouden over de Hail satelliet. De voorzitter van de VERON was aanwezig als belangstellende, en gaf aan dat het een mooie gelegenheid is om te zien hoe het gaat in de afdelingen. Remy (PA0AGF) memoreerde vervolgens naar een actief lid binnen A67 en Eene dacht. Wie doet dat nog meer?? Totdat zijn naam werd genoemd en zijn XYL, met dochter en kleinkinderen tevoorschijn kwamen, besefte hij dat het om hem ging. Blij verrast werd Eene de gouden speld opgespeld en overhandigde de voorzitter van A67 (PA7TT) Janna een bos bloemen. Hij gaf aan waarom er zoveel gele bloemen in het boeket zaten en het boeket in geel papier was gewikkeld. De glimlach op het gezicht van Eene gaf aan dat de gele spectrumanalyzer nog niet vergeten was.
Bijna was dit feestje niet doorgegaan, aangezien Eene enige dagen voor de Soos thuis aangaf dat hij niet naar de Soos ging. Ze gingen de volgende dag op vakantie, en hij wilde op tijd en uitgerust op vakantie. Wat nu?? Janna kreeg een kaart van hun dochter (namens vriendinnen om uit eten te gaan, en ze hoopten dat Janna er deze keer wel bij kon zijn.) Ze gaf aan dat ze die bewuste avond wel uit eten ging, dus kon Eene gerust naar de Soos. Een radioamateur werd ingeschakeld die Eene vroeg om mee te gaan naar de Soos. Uiteindelijk ging Eene overstag, en kon het feestje toch nog doorgaan.